Ajatuksia ilmastonmuutoksesta

Ilmaston muutos ja ympäristöstä huolehtiminen ovat asioita jotka puhuttavat ihmisiä kovasti. Aihe herättää kiihkoa, närästystä, vastustusta, välinpitämättömyyttä ja kaikkea siltä väliltä. Enkä ihmettele tätä lainkaan. Onhan viimekädessä kysymyksessä koko maapallon tulevaisuus, se mitä jätämme lapsillemme ja heidän lapsilleen. On kovin itsekästä ajatella, että sillä mitä minä teen, ei ole mitään vaikutusta kokonaisuuteen. Eräs isä kertoi teini-ikäisen tyttärensä kuvanneen asiaa seuraavasti: ”Olemme kaikki ihmiset samassa uima-altaassa. Jos joku menee ja pissaa sinne, oikeuttaako se minua tekemään samoin?” Hyvä kysymys. 

 

Muutoksen aikaansaaminen vaatii mukaan ihmisiä. Mielestäni meillä Suomessa on tätä asiaa lähdetty hoitamaan kovin negatiivisella tavalla. Syyllistetään ihmisiä ratkaisuista joita he ovat tehneet yhteiskunnan tuella ja suosituksella. Ratkaisuista, jotka ovat olleet omassa ajassaan hyviä ja kannatettavia. Esimerkkeinä dieselautolla ajaminen ja puilla lämmittäminen. Ei ihmisten syyllistäminen tuo ratkaisua ilmastokysymykseen. Tarjolle pitää tuoda parempia ratkaisuja ja kannustaa ihmisiä tekemään valintoja jotka estävät ilmastonmuutoksen etenemistä. 

 

Puu on ollut Suomessa laajasti käytetty materiaali. Sitä käytetään paperiin, energiaksi, rakentamiseen ja moneen muuhun asiaan. Puun käytöstä käytävässä keskustelussa on tavallisen palkansaajan vaikeaa pysyä kärryillä. Parhaillaan kehitellään kovaa vauhtia muovia korvaavia tuotteita juuri puupohjaisista tuotteista. Muovihan saastuttaa ja tukkii meret. Eikö siitä siis pidäkin kiireesti päästä eroon? Mielestäni kyllä. Uskon, että löydämme hyvän suhteen sille, paljonko Suomessa puuta voi käyttää ja millä vauhdilla kasvattaa uutta, että hiilinielu säilyy ja samalla pystytään kehittämään uudenlaisia tuotteita puumassan pohjalta. 

 

Autoilu on kovin tunteita herättävä keskustelun aihe. Talouselämä lehdessä Pekka Lähteenmäki kirjoittaa hyvin aiheesta otsikolla: ” Rauhoitu autoilija: kukaan ei vie polttomoottoriautoasi, luovut sitä itse.” Tekstissä kerrotaan siitä, miten tuleva kehitys väistämättä tulee tekemään sen, että autot muuttuvat ympäristöystävällisemmiksi ja ihmiset ottavat ne käyttöön. Voin uskoa, että omakin bensiinikäyttöinen Avensis vaihtuu jossain kohtaa vähintäänkin Hybridiautoon. Pieni- ja keskituloisten palkansaajien ja eläkeläisten on vaikeaa kuvitella ostavansa uuden teknologian tuotteita, koska ne ovat hankintahinnaltaan kalliita ja uudessa tekniikassa voi olla kalliita vikoja. Kun tuotteita on aikansa kehitelty ja testattu niin niiden valmistuskustannukset laskevat ja markkinoille tulee käytettyjä autoja, joiden hinnat ovat matalammat. Kun tekniikkaa on riittävästi kehitetty alkaa se toimimaan paremmin ja korjauskustannuksetkaan eivät ole enää niin suuri riski. Muutosta voi tietenkin vauhdittaa kannustavilla veroratkaisuilla. Maassa jossa on paljon alueita joilla julkinen liikenne ei palvele, ei ole hyväksyttävää lähteä rankaisemaan ihmisiä töissä käynnistä omalla autolla tai muutoin liikkumisesta. Liityntäpysäköinnin ja julkisen liikenteen parantaminen taajaan asutuilla alueilla edesauttaa myös muutoksen tapahtumista. 

 

Ruoka on myös tärkeä kysymys. Mitä pitäisi syödä? Millaisen hiilijalanjäljen jätän omilla valinnoillani? Toiset eivät ole valmiita koskaan luopumaan lihansyönnistä ja toiset puhuvat vegaanisen ruokavalion puolesta. Mielestäni jokaisella meistä on mahdollisuus vaikuttaa omaan hiilijalanjälkeensä päivittäisillä valinnoilla. Omalla kohdallani muutos on tapahtunut ihan huomaamatta. Vielä muutama vuosi sitten en olisi uskonut jos joku olisi tullut sanomaan, että vuonna 2019 ruokavalioni on kasvispainotteinen. Kiitos Suomalaiselle tuotekehitykselle ja myönteiselle markkinoinnille, ostoskoriin päätyy nyhtökaurapihvejä, kaurakermaa ja muita ympäristön kannata kestäviä valintoja. Arkiruokani koostuu pääosin kasvisruuasta. Kunnollinen suomalainen pihvi on kuitenkin hyvää edelleen, kun haluaa herkutella. Valintoja voidaan tehdä myös sen välillä ostaako tuotteen joka on tehty Pirkanmaalla, Suomessa vai ulkomailla. Kannatan kotimaista ruuantuotantoa ja uskon, että sillä on tulevaisuus myös muuttuvassa maailmassa. 

 

Suomalainen teollisuus on tärkeä työllistäjä ja arvostettu ympäristöosaaja. Työpaikoista on meillä pidettävä huolta ja nopeilla, jyrkillä käännöksillä ei saa teollisuutta ajaa täältä pois. Uskon vahvasti, että suuret työllistäjät ovat mukana kehitystyössä ja haluavat olla mukana ilmastonmuutoksen pysäyttämisessä. Teknologia kehittyy nyt nopeammin kuin koskaan. Uusia ratkaisuja kehitellään koko ajan ja tietoisuus muutoksen tarpeesta kasvaa. Pidetään yhdessä huolta tästä pallostamme, joka on ainoa mikä meillä on. Ei syyllistetä ihmisiä turhaan, vaan etsitään ratkaisuja ja kannustetaan kohti muutosta. 

 

Hanna Laine